Wij blijven het zeggen… Zorg dat je een film maakt, of laat maken, die je nodig hebt. 
En dat is meer dan alleen een film die enkel leuk is om naar te kijken. Kijken we naar de trends voor 2019 dan zien we dat twee termen centraal staan: persoonlijk communiceren en echtheid (de waarheid). Het gaat niet zozeer om die perfecte film dus, maar juist de film die een verhaal vertelt. Wij hebben 5 tips voor je uitgewerkt die je direct kunt toepassen. 


1. Doelgericht communiceren
Ga met behulp van de drie gouden regels van Jan Suiskens aan de slag:
 Wat wordt je boodschap? Voor wie is die bedoeld? Wat wil je dat de kijker (doelgroep) denkt, voelt of vindt na het zien van die boodschap? (call to action)
Het maakt dus veel uit of je wilt dat iemand concludeert dat hij of zij jouw boodschap begrijpt of dat je wilt dat hij of zij jou direct belt. Denk daar vooraf dus goed over na. Vergeet vervolgens nooit je Corporate Identity over te brengen in en rondom je boodschap.
 Immers, dat is wat jou onderscheidt van de rest. Gebruik daarvoor het verhaal als middel, ook wel Corporate Storytelling genoemd. Wat bedoeld is om je bedrijfsDNA en Merkidentiteit te bepalen.

2. Persoonlijk wordt hét woord van 2019…!
Al enkele jaren wordt het geroepen, en je ziet het steeds vaker. 
Zelfs Netflix heeft onlangs een Interactieve film (Bandersnatch) gelanceerd, waarin je als kijker op bepaalde momenten in de film zelf een keuze kan maken. Dit jaar gaan we nóg meer 1-op-1 communiceren en direct de doelgroep aanspreken. En video is natuurlijk de ideale manier om persoonlijk te communiceren. En ja, dit kan met een vlog… Maar zorg dan wel dat de juiste persoon de boodschap vertelt. Als je een vacatureclip wil laten maken, zorg dan dat er collega’s in beeld komen die meer over het bedrijf, sfeer en/of functie vertellen. Laat bijvoorbeeld de projectmanager aan het woord bij een groot bouwproject. Of spreek als sales meer mensen persoonlijk aan met een korte video op je LinkedIn pagina. Het lijkt allemaal vrij simpel. En dat is het ook! Zet een camera klaar, zorg dat je vooraf je verhaal en de juiste compositie hebt bepaald en filmen maar! Wees niet bang om te falen, maar experimenteer! En als je het nodig vindt, kunnen wij je daarin trainen.
3. The Truth and nothing but the Truth
Met de sterke groei van het internet, stijgt ook de groei van onbetrouwbaarheid. Wat is waar en wie spreekt de nog de waarheid? Het is daarom als bedrijf essentieel om altijd de waarheid te communiceren. Zeker vanuit je persoonlijke expertise. 
Zorg dat je visuele communicatie niet zozeer neigt naar reclame, maar probeer de kijker ervan te overtuigen dat jij dé partij bent die zij nodig hebben. Simpelweg omdat jij degene bent met de juiste kennis en expertise. Maak je bedrijf menselijk… en daarmee uniek! Vertel bijvoorbeeld over die ene keer, toen je het bedrijf net was gestart, over die enorme blunder. Of toen je enorm baalde over die misgelopen grote order. Maak het zo herkenbaar mogelijk voor je kijker. Dan wordt je oprechtheid vanzelf interessant genoeg om naar te kijken.

4. De kracht van herhaling
Het effect van reclame wordt beïnvloed door herhaling. Herhaling is nodig om jouw boodschap over te brengen. Zeker als je nog persoonlijker gaat communiceren, en zo sneller de juiste doelgroep bereikt. En de kans is in 2019 best groot dat je al wat video’s hebt laten maken. Ideaal! Als je geluk hebt kun je ze direct nogmaals onder de aandacht brengen, met een aangescherpte tekst of Call To Action. En anders geef je ze een kleine opfrisser met een 2019 jasje. Als je een variatie aan films hebt, mag je deze best vaker onder de aandacht brengen. Denk hierbij aan een periode van 1,5 à 2 jaar. En daarna ga je weer herhalen. Enne… Mensen lezen steeds minder, maar natuurlijk kun je deze kracht van herhaling ook verder doorvoeren in je nieuwsbrief.. of je blogpost… In combinatie met video he, dat dan weer wel! ☺

5. Ben online actief
Per maand besteden wij gemiddeld 61 uur aan internetgebruik op onze smartphone. (bron: SIDN) Hiervan wordt 26 uur besteed aan Facebook en Google, gevolgd door YouTube. 
Indrukwekkend, want in 2014 was dit nog het aantal uren dat we totaal online waren op onze smartphones. 
Deze cijfers bevestigen dat Facebook, Google en YouTube feitelijk onmisbaar zijn geworden voor online business. 
Ook is gebleken dat er in 2018 wéér minder tijd is besteed aan tv kijken (Bron: SKO). 
Gemiddeld keken we per maand 87 uur televisie. Waar voorheen de meeste reclames via televisie werden vertoond, vindt er nu een grote verschuiving plaats richting YouTube. 
Niet alleen omdat het goedkoper is om op deze manier te adverteren, maar je bereikt er ook nog eens nóg meer mensen mee. 
Zelfs Netflix is aan het experimenteren met advertenties op hun platform. Stel je eens voor hoeveel mensen je op deze manier kunt bereiken! 
Zorg dus dat je online actief bent op bovengenoemde platforms om te voorkomen dat je online aandacht misloopt! 
Ja, internet heeft de televisie bijna ingehaald. 
Dus wacht niet langer, want wij denken dat zo ergens rond 2020 het internet de slag definitief zal gaan winnen van de TV.


Het vertellen van je persoonlijke verhaal of Corporate Story is gigantisch aan het groeien! 
En dankzij video makkelijker dan ooit. Met bovenstaande tips kun je vast aan de slag. Maar natuurlijk ben je ook altijd welkom voor een kop koffie, of komen wij naar jou toe. 
En Jan Suiskens vertelt je graag meer over onze Corporate Film Academy. Want Storytelling… Kun je leren!