Door de kracht van sociale netwerken wordt de kans dat jouw video ‘viraal’ gaat, steeds groter. Een viral video verspreidt zich razendsnel en ‘besmet’ vaak miljoenen mensen. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw video straks de hele wereld overgaat?

Niet de grote merken met gigantische marketingbudgetten, maar juist de amateuristische huis- tuin- en keukenfilmpjes doen het vaak het beste, als het om viral video gaat. Denk maar eens aan Charlie; het Engelse jongetje dat keer op keer door zijn eenjarige broertje in zijn vinger wordt gebeten.
Ga er als organisatie dus niet zomaar vanuit dat jouw commercial of video viral gaat. In dit artikel geef ik een aantal tips waarmee je de kans op een viral video vergroot.

Keep it short!
Probeer geen ellenlange verhalen over te brengen in je video. Niets is zo snel als het internet. Hou je boodschap daarom kort! Neem daarentegen wél de tijd voor het bedenken van een goed concept voor je video. Een goed begin is immers het halve werk.

Emotioneer
Een goede viral video bevat emotie. Het maakt iets in mensen los. Dat moet ook wel, want als er geen gevoel bij komt kijken, zal men het filmpje ook niet delen. Prikkel mensen daarom met een onverwachte invalshoek. Shockeer of laat iets ongewoon grappigs zien. Dit levert in ieder geval aandacht op en met een beetje geluk gaat je film viral.

Make it look real life
De geloofwaardigheid van een filmpje is vele malen groter wanneer je het laat lijken op een zelfgemaakt iPhone filmpje dan wanneer je een dure commercial in elkaar laat zetten. Dat heeft Holy Soda, het frisdrankmerk van Vrumona onlangs wel bewezen. De frisdrankcommercial met in de hoofdrol Arie Boomsma is door Holy Soda zelf van de buis gehaald, omdat Arie zich zogenaamd niet aan de “100% goodness-regel” van het merk zou hebben gehouden. Tegelijkertijd verschijnt er op YouTube een amateuristisch filmpje waarin te zien is hoe Arie bij de receptie van een hotel zijn koffer, vol met “gestolen spullen”, open laat vallen. Dit filmpje zorgt voor de nodige aandacht en is binnen 2 dagen al ruim 40.000 keer bekeken. Zou dit toeval zijn of zou het plots verschenen, perfect getimede filmpje onderdeel zijn van een goed uitgedachte marketingstunt? Wat de waarheid ook mag zijn, Holy Soda heeft dankzij het filmpje een heleboel gratis publiciteit gekregen.

Help een handje
Het komt maar zelden voor dat een video ‘zomaar’ viral gaat. Een simpele upload op YouTube is vaak niet genoeg. Geef de video daarom een zetje in de goede richting. Stuur je video door naar bekende bloggers en zorg dat zij het de moeite waard vinden om te delen. Probeer je video daarnaast op zoveel mogelijk verschillende kanalen te verspreiden, zodat je veel mensen bereikt. Vraag ook je medewerkers om de video op al hun sociale netwerken te delen.

Lukt het je met bovengenoemde tips niet om je video viral te laten gaan? Geen paniek. Met online videomarketing stimuleer je je video op het grootste videonetwerk ter wereld en zorg je ervoor dat je video vaak, heel vaak, bekeken wordt.