Ik ga op vakantie en neem mee… een camera natuurlijk! Want wat is leuker dan later nog een keer nagenieten van een geweldige trip! Film alle mooie, leuke en grappige momenten voor een onvergetelijk reisverslag. Lees snel verder voor 5 interessante tips die jouw helpen bij het maken van de perfecte vakantiefilm.

1. Een verhaal vertellen Hoe maak ik de perfecte vakantiefilm
Probeer voordat je op reis gaat al te bedenken welk verhaal je wilt vertellen in jouw vakantiefilm. Welke ervaring wil je overbrengen? Maak een soort miniscript, waarin je vastlegt wat je wilt laten zien. Al is de reis natuurlijk ook voor jou een verrassing, je weet vast wel welke highlights je in ieder geval in beeld wil brengen. En de rest is creatief inzicht en improviseren. Welkom in de wereld van film.

2. Kort maar krachtig
Misschien kan je vakantiefilm voor jou niet lang genoeg duren, maar je familie en vrienden hebben al snel genoeg aan 2-3 minuten. Zorg dus dat je film niet te lang wordt! Wat je elke dag hebt gegeten, of hoe je bent opgestaan, gaat al snel vervelen. Maak een korte film, waarbij mensen denken. Wauw! Dat wil ik ook! En heb je veel beeldmateriaal dat je wilt delen met de rest van de wereld? Bijvoorbeeld via social media. Knip dit dan op in korte filmpjes waarin telkens een ander onderwerp centraal staat.

3. Speel met je camera standpunt
Bepaal waar je je camera plaatst ten opzichte van je onderwerp. Speel met je camerabeelden, door vanuit verschillende standpunten te filmen en je zult zien dat je beeld hierdoor dynamischer wordt. Film eens laag op de grond, dit wordt ook wel het kikvorsperspectief genoemd. Door dit perspectief wordt het onderwerp groots gemaakt. Of plaats je camera juist wat hoger, om op je onderwerp neer te kijken. Ook kun je experimenteren met diepte, door je onderwerp scherp op de voorgrond te zetten tegen een onscherpe achtergrond.

4. Wide – Medium – Close
Houd bij het maken van filmopnames rekening met de 3-zoom afstanden. Een makkelijk geheugensteuntje: Van overzichtsbeeld, naar onderwerpbeeld, naar detailbeeld. Wil je bijvoorbeeld de Eiffeltoren in Parijs filmen; film dan eerst een overzichtsbeeld van Parijs met de Eiffeltoren, maak vervolgens opnames van het plein en de Eiffeltoren zelf en leg daarna op camera de bijzondere constructiedetails vast.

5. Speel zelf de hoofdrol
Last but zeker not least… zorg dat je zelf ook in beeld bent. Het is immers jouw vakantie en dat mag je laten zien! Dit mag best met een beetje zelfspot of humor. Maar je kunt ook op camera vertellen waar je bent en wat je gaat doen of achteraf je film van je eigen commentaar voorzien. Handig om ook hier vooraf al over na te denken als je je miniscript maakt. Want op vakantie wil je natuurlijk niet te veel nadenken! Geniet ervan enne.. fijne vakantie!